X

İrlanda Büyükelçiliği

İrlanda, kendisi Avrupa Birliği üyesi olduğu halde, AB üyesi diğer ülkeler gibi ortak dolaşım olarak adlandırılan Schengen Bölgesi içinde yer almayan bir ülke. İrlanda’nın diğer AB ülkeleri ile olan vize uygulamalarındaki farklılık bununla da sınırlı değil. Genel bir uygulama olarak tüm ülkelerin büyükelçilik ve konsolosluk makamlarının yabancı bir devlet sınırları içindeki görevleri ve yaptığı iş ve işlemler benzerlik gösterse de İrlanda için durum daha farklı. İrlanda Büyükelçiliği ülkemizde konsoloslukların yaptığı iş ve işlemleri de takip ediyor.

Büyükelçilik ve Konsolosluk Nedir?

Türkiye’de yaşayan biri için konsolosluk ve büyükelçilik makamları, varlığı hissedilmeyen kurumlar arasında diyebiliriz. Ancak ülke dışına çıkmışsanız, gerek büyükelçilik ve gerekse konsolosluk terimleriyle hemen karşılaşmaya başlıyorsunuz. Burada konsolosluk ve büyükelçilik kavramlarından da bahsetmekte fayda var. Büyükelçilikler yurt dışında ülkelerin temsil edildiği en yetkili makamdır ve istisnai durumlar dışında ülkelerin başkentlerinde yer alırlar. Daha çok diplomatik kurumlar olarak yetkisindeki temsil işlevini yerine getirirler. Büyükelçilikler ülke içinde yalnızca bir tanedir.

Konsolosluklar ise ülkelerin diğer ülke içindeki çoğunlukla ticari ilişkiler, vize ve pasaport işlemleri, ikamet, askerlik, doğum, evlilik ve boşanma gibi toplumsal ilişkilerden doğan iş ve işlemlerin korunmasını ve oluşabilecek sorunların çözümü için var olan kurumlardır. Ülkenin şartlarına göre değişik sayılarda temsil edilebilirler. Yine genel bir uygulama olarak çoğunluğu büyük şehirlerde yukarıda bahsettiğimiz iş ve işlemleri yürütmek üzere kurulmuşlardır. Bu yönüyle kendi ülke vatandaşlarının yurt dışında oluşabilecek tüm problemlere çözüm sunmayı hedefleyen, olası sorunlarına çözümler üretmek, vatandaşlarının hak ve hukukunu takip ederek menfaatlerinin korunmasına yardımcı olmak konsoloslukların birincil görevleri arasında yer alır.

İrlanda Büyükelçiliği Nerde ?

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi, İrlanda Büyükelçiliği, başkentimizde İrlanda devletini temsil ile yetkili en büyük diplomatik kurumdur. Çoğu ülkenin aksine vize ve pasaport işlemleri İrlanda konsolosluğunda da değil, İrlanda Büyükelçiliği’nde yapılmaktadır. Bu durum ilk kez vize başvurusu yapacak olan başvuru sahipleri için de farklı bir durum oluşturuyor. Alışılmış uygulamalarda vize başvuruları, başvuru iş ve işlemleri konsolosluklar nezdinde kabul edilip vize süreci bu makamlarda sürdürülürken İrlanda Devleti için vize başvuruları ve başvuru süreç ve sonucu yine İrlanda Büyükelçiliği tarafından yerine getirilir.

Adres: Gaziosmanpaşa Mahallesi, Uğur Mumcu Cd. MNG Binasi, B Blok No:88, 06700 Çankaya/Ankara
Telefon: (0312) 459 10 00

İrlanda Vize Başvuruları Nereye Yapılıyor?

Kuzey Avrupa’nın ülkemizde son yıllarda artan ziyaretçi sayısına ulaşan ülkesi İrlanda’ya seyahat etmek isteyenler için yapılması gereken ilk işlem vize başvurusu olmalıdır. Vize iş ve işlemleri için iki farklı yol izleyebilirsiniz. İrlanda vizesi için başvuruyu bizzat İrlanda Büyükelçiliğine yapabilir, yada dilerseniz İrlanda Hükümeti tarafından yetkilendirilmiş vize akreditasyon acenteleri aracılığıyla ülkemizdeki büyük şehirlerdeki ofislerinden yapmanız mümkün. İrlanda vize başvuruları için İrlanda konsolosluğu başvuru kabul etmiyor. Bu nedenle vize işlemleri için mutlaka İrlanda Büyükelçiliği’ne müracaat etmelisiniz.

Bir önceki yazımız olan İrlanda Vizesi Fotoğraf Ölçüsü Nasıl Olmalı? başlıklı makalemizde İrlanda, İrlanda vize fotoğraf ve İrlanda vizesi hakkında bilgiler verilmektedir.

adminvize: